05. Musik, lek och underhållning

Lekar!

2014-03-29 10:31 #0 av: Blodfot

Hej, vet ni några roliga lajv-lekar man kan göra? Behöver inye vara lekar som man kör in utan saker som man tränar lajv-grejer på!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2014-03-29 17:04 #1 av: Trollhund

Rumpkrok, fast den är svår att förklara :P


En annan drag lek där man antingen greppar hand i hand eller lillfinger i lillfinger, stå med båda högerfötterna mot varandra och den andra bak. Man ska dra så att den andra tappar balansen, man får alltså inte flytta fötterna, då har man förlorat.


Klappleken, du hoppar på ett ben och ska klappa händer med motståndaren, man får trycka till men inte hålla fast. När den andra tappar balansen och sätter ner den andra foten har denne förlorat. Valfritt om man får byta fot, men detta ska i så fall ske i luften.


Vet inte vad denna heter men sker bäst inomhus eller på ett begränsat utrymme. En står i typ mitten med ögonbindel. En av de andra ska ha en struthätta (eller liknande mindre plagg) och kastar detta på den med bindel. Omdelbart när plagget är kastat ska de andra frysa fast och den med ögonbindel får nu ta av sig bindeln och ska nu gissa vem som kastade. Gissar hen rätt så byter hen plats med den som kastade. Hade hen fel så gör man igen.


Snurra runt pinnen. Man ska ha en pinne som ett sopkvast. Sätta händerna i kors på den och sen vrida sig under sina armar (man hittar rätt grepp när man testar) poängen är att man inte ska behöva släppa greppet eller välta. För varje omgång tar man ett grepp längre och längre ner. Alla tävlande greppar alltså pinnen på samma ställe varje omgång.


Sen finns ju vanliga fäktövningar och lekar med pinnar och kottar och sånt som jag inte orkar förklara i skrift just nu ^^

Anmäl
2014-03-31 18:52 #2 av: jiithra

Detta är en offlek, men sjukt rolig ändå.

Man behöver någonting som är stort nog för två att sitta på. Två stolar fungerar utmärkt.

Sittplatserna heter 1 och 2. Se på bild vilken som är vilken.

Leken går ut på att en person(II) börjar med att sitta på plats 2. En annan person (I) sätter sig på plats 1 och ska försöka skrämma iväg person II. Regler om vad man får göra och inte göra bestäms innan, men oftast kan man t.ex prata så mycket att personen blir uttråkad och går iväg, eller liknande.

När person II blivit 'ivägskrämd' sätter sig person I på plats 2 och blir då person II, sen börjar leken om. Vem som nu blir person I spelar ingen större roll, det är den första som kommer på en fett cool idé som sätter sig på plats 1, man har alltså ingen turordning.

Leken går alltså ut på att improvisera ihop något, överdriv gärna, det är jättekul. Man kan knyta ihop 'ronderna' om man vill, men det är absolut inte ett måste.

Sittplatserna kan man säga är t.ex en parkbänk eller en bänk vid en tåg/bussstation, för att få fler dåliga ursäkter att gå iväg.


Något lullig förklaring kanske, men hoppas ni förstår.

Anmäl
2014-03-31 20:53 #3 av: Hallonsaft

Sillatunna!
Awsome att leka på lajv. Den är som kurragömma fast tvärtom. En person springer och gömmer sig, och alla andra står och räknar till hundra. Sedan när man räknat färdigt är det dags att leta upp personen som gömt sig. När man hittar denna, gömmer man sig på samma ställe. Leken fortsätter tills alla hittat gömstället (och det blir ju liksom svårare och svårare att gömma sig på samma ställe när man är 20-30 personer som leker detta).

Prinsessan och draken.
Denna lek finns i flera olika versioner, och heter ibland olika saker. Men så kan man ju också ändra namnet till "orch och människa" osv. Man kan vara ganska många som leker denna (obegränsat?)
En person spelar prinsessa, en person drake. Resten är stenar. Stenarna sitter hopkurade på marken. Draken jagar prinsessan och eftersom det är en drake måste den göra sig stor med t.ex. höjda armar och så måste den ryta rejält. Prinsessan springer, gärna med höjda ben, håller upp sin klänning och skriker gällt. Om draken fångar prinsessan byts rollerna så att prinsessan blir drake och draken prinsessa.
Om prinsessan hoppar över en sten, blir hon själv en sten medan stenen blir drake och draken blir prinsessa. Därmed blir det ganska mycket omvändningar och förflyttningar i spelet.

Leken kan också lekas med varianten att istället för stenar står man två och två i armkrok. Men det är fortfarande en person som jagar, och ett byte. Om jägaren fångar bytet, byts rollerna. Om bytet krokar i sin arm i ett par, så blir personen längst ut ny jägare, och jägaren blir byte. Denna variant kan vara bättre än att hoppa över folk, ifall många har klänning, om det finns både barn och vuxna som leker den, om folk är lite äldre, om det är för vått på marken osv.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.