11. Nybörjarfrågor

Lajvtermer

2013-12-26 20:44 #0 av: jiithra

Tänkte skapa en liten samlingstråd om Termer som används på lajv. Vet att man som ny ofta har jättesvårt att förstå då det finns väldigt många olika termer.

Iallafall. Det är fritt fram att fylla på med en term + en förklaring till den. Börjar med de jag kan (och kommer på för tillfället) :)

Inlajv - Det som sker i lajvet, när du är i karraktär. Kan förkortas till In
Offlajv - Det som är utanför lajvet, när du inte är i karraktär. Kan förkortas till Off. Används också som brytord. Om du t.ex blir jagad men har astma kan du diskret säga t.ex 'Off, jag har astma och kan därför inte springa'. Då ska de som jagar dig visa hänsyn till det.
Båda ovanstående kan även användas för att beskriva objekt och liknande. Läder skor (utan dragkedja) är t.ex inlajv, medans gummistövlar är offlajv

Bleed - när dina offkänslor 'väcks' fast du är inlajv. Vet inte hur jag ska förklara. Någon som kan hjälpa mig?

Anmäl
2013-12-26 20:54 #1 av: Blodfot

(tycker denna var bra så har dne som alltid synlig ett tag, medarbetare)

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-12-27 00:47 #2 av: Blodfot

Bleed brukar förklaras att man låter sina off-känslor eller tvärtom komma in i sig själv eller karaktären om jag har fattat det rätt. 

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-12-27 09:20 #3 av: jiithra

Precis, hade bara svårt att formulera mig.

Anmäl
2013-12-27 11:40 #4 av: Praefatio

Det är lite vanskligt att säga att off är ett brytord, det är ju inte universalt utan det brukar finnas bestämda brytord för varje lajv. Man kan använda "off!" också, men mer i sammanhang där man tar en person åt sidan.

Vanliga brytord är time-out (jättebra, eftersom man kan göra handrörelsen till och därmed inte behöver prata så högt/störa så många) och vid riktig fara "skarp..." dvs. skarp brand om det verkligen börjar brinna eller skarp skada om någon faktiskt skadar sig på riktigt.

Anmäl
2013-12-27 11:51 #5 av: jiithra

Med 'används också' menade jag inte att det är det enda, utan att det finns fler alternativ.
Time-out, relax osv. är mer lajvspecifikt. Vet flera lajv som inte kör med time-out.
Skarp... glömde jag lägga till..

Somsagt, listan är till för att fyllas på..

Anmäl
2013-12-27 11:57 #6 av: Praefatio

#5 De flesta jag känner använder time-out istället för "off", i ickeofficiella sammanhang.

Anmäl
2013-12-27 12:04 #7 av: jiithra

Okej

Anmäl
2013-12-27 12:05 #8 av: Blodfot

sen så kan vissa lajv använda helt andra ord eller meningar. Ett lajv jag var på använde: Ska vi gå och ta en lätt öl om man behövde prata sins emmelan vilket var bra för då störde man inte visionen så mycket. 

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-12-27 12:15 #9 av: jiithra

'Har du tid att prata lite enskilt' har jag också hört. Likaså 'Vad sägs om en promenad' osv.

Anmäl
2013-12-27 14:26 #10 av: Praefatio

#8 och #9 Sådär brukar jag personligen göra innan jag säger brytordet :) Gå undan en bit. Som sagt, anledningen till att jag föredrar time out och att många andra gör det också, är ju att man kan göra time out-tecknet helt tyst och på vis signalera till flera att man behöver säga något viktigt. Extra bra när man är många. Det är ju en smaksak, som sagt, de flesta förstår ju oavsett.

Anmäl
2014-01-02 21:49 #11 av: Hallonsaft

En förkortning som inte bara är i lajv är IRL - in real life. Alltså vad som är "på riktigt" i verkliga världen.

Mer om bleed.
Bleed kan även vara att när man har spelat en karaktär en tid, så kan det hända att den fiktive personens känslor skiner igenom i riktiga sammanhang. Ett exempel är om någon man spelat mot varit väldigt elak eller behandlat din roll illa. Din roll hyser därmed agg till denna person och känner kanske viss avsky mot denna roll. Men sedan när lajvet är slut så känner du samma ovilja mot personen som spelade denna roll, trots att det bara varit en lajvkaraktär som varit elak.

Ett annat exempel (som jag själv varit med om) var när man på lajvet blev galen av att gå in bland dimma. Under lajvet uppstår också riktig dimma (som av en underbar slump), vilket gör det hela mer verkligt. När lajvet sedan var slut, så kände jag flera gånger ovilja mot dimma IRL.

Bleed kan även vara att man vid vissa sammanhang svarar som en karaktär talar eller tänker, trots att det inte egentligen hör ihop med hur du själv egentligen resonerar och tänker.

Anmäl
2014-01-02 22:12 #12 av: jiithra

tack för kompleteringen :)

Anmäl
2014-01-04 20:53 #13 av: Hamster 4 ever

Sedan finns också termen HK. Det betyder historiskt korrekt. Om vi tar medeltid som exempel: En Helt handsydd ylleklänning, växtfärgad och efter bra mönster är HK, medan en klänning med diskreta maskinsömmar ej är HK då symaskin som bekant ej fanns på medeltiden. Även fast den ej är HK kan den vara ok att ha på ett lajv med lågkrav. 

Det finns lajv som vill vara HK och då är det sömnad för tiden som gäller 

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.