11. Nybörjarfrågor

Sova bra på lajv

2013-10-15 17:30 #0 av: jiithra

Visste inte vart jag skulle lägga inlägget, men detta passar nog bäst

Hur gör ni för att sova bra på lajv (i tält framförallt). Både om ni sover in-lajv och off-lajv. 

Har personligen bara sovit off, (fast det beror på hur man ser på saken) och därför lite nyfiken på hur ni sover på lajv. Både in och off.


Detta är mer en tips & trix-tråd än ett ren 'hur ska jag göra'-tråd. Har ni tips på hur man ska göra för att sova bra om man fryser lätt osv.? Dela med er :)

Anmäl
2013-10-18 00:24 #1 av: Hallonsaft

Att sova bra är a och o. Själv är jag ganska bekväm och lat men vill sova bra på lajv, för det är en förutsättning för att lajva bra.

Du har inte nämnt vad det är för typ av lajv, men jag förutsätter någon typ av fantasylajv eftersom lajv där moderna sovsaker är tillåtna är enklare.

Normalt när jag sover i tält, brukar jag se till att ha en pressning underst, så att inte fukta tar sig in underifrån. Ibland om det regnar mycket, och det rinner en flod genom ens tält, så rinner det också oftast under presenningen.

Sedan brukar jag ha med mig ett självuppblåsbart liggunderlag, som jag har i ett fodral av bomulls eller linnetyg så att det inte syns. Det är dock fortfarande ett bättre underlag än marken.

Över detta brukar jag ha en filt, och sedan mina tre renfällar och mitt får. Överst har jag sedan min inlajv sovsäck, som man antingen kan använda bara som täcke, eller som ihopsnörad sovsäck (jag föredrar täcke).

Om det är varmt har jag lakan över fällarna så att jag inte svettas ihjäl, om jag fryser sover jag oftast mot dem, för hud mot päls=varmt och skönt.

Man kan även sy en "inlajv" förvaringspåse till sin vanliga sovsäck, och sedan ha den på lajvet. På många lajv kan man även ha en riktig sovsäck, bara man täcker över den så att den inte syns.

En av de viktiga sakerna när man ska sova på lajv är annars en bra kudde. Själv föredrar jag en dunkudde, för de kan man få ihop till ganska små. På detta har när det är kallare oftast yllefodral av högkvallitativt ylletyg(för linne och bomull blir kallt och fuktigt. Undvik linnetyg alltså).

Om man fryser finns det sedan ytterligare metoder man kan ta till. Tänk på att alltid byta kläder, så att man inte sover i samma kläder som man lajvar, då fryser man lättare. Man kan ha strumpor, vantar och mössa på sig när man sover, eller kanske bara ett underställ. Om man har svårt att få upp värmen i sovsäcken kan man även köpa värmepåsar.

Tror att det var allt. Förutom att, om man har tillgång till halm eller hö, är det väldigt trevligt att ha under sin sovplats. Tältsäng ska man inte heller helt underskatta om man vill komma upp från marken en bit. Även en modern tältsäng kan döljas genom att hänga tyg för benen...

Anmäl
2013-10-18 00:26 #2 av: Hallonsaft

Kanske även borde säga att när jag åker på lajv så tar nästan alltid mina sovsaker minst hälften av packningsutrymmet (ibland mer).

Kan även säga att ska man sova med mycket folk så är öronproppar bra...

Anmäl
2013-10-18 08:39 #3 av: Hamster 4 ever

Se till att du har bra kläder på dig! Vi sov i underställ och det var jätteskönt! Somnar

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl
2013-10-18 15:13 #4 av: jiithra

Många bra saker där, tack :)
Brukar själv inte frysa på lajv, men det är alltid bra med mer tips i fall jag någongång kommer behöva sova in. (Har hittils bara sovit off, undantagsvis en halv natt vid lägerelden,)

Anmäl
2013-10-18 15:14 #5 av: jiithra

#3 På PB i förra helgen (11-13) så sov jag i underställ, hur underbart som helst.

Anmäl
2013-10-21 18:30 #6 av: Blodfot

jag är en person som inte är kräsen så jag har bara ett liggunderlag alt fårfällar och svsäck=klart.

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-10-21 19:11 #7 av: jiithra

Kör med liggunderlag och sovsäck, liknande dig #6

Annat som kan vara trevligt är att sova med någon. Brukar vara rätt mysigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.