Annons:
Etikettartiklar
Läst 22692 ggr
Hallonsaft
2014-04-03 23:16

Tilverka en knivslida i läder

Att få tag i en bra kniv till lajv är inte alltför svårt, men ibland behöver man sy en ny knivslida. I denna artikel handlar det om min nyinköpta kockkniv som jag ska ha till matlagning på lajv, men vill kunna transportera säkert.

Material jag använt är:
-  Vegetabiliskt garvat läder, ca tjocklek 2,8-3,2 mm. I detta fallet var lädret redan färgat brunt.
-  Stållinjal
-  Syl
-  Sporre
- Modeleringsjärn
-  Mattkniv
-  Kantjärn
-  Vaxad lintråd
- Sadelmakarnålar
- Skärbräda

Börja med att rita ut hur ni vill ha slidan med utgångspunkt från kniven. Tänk på att när man arbetar i läder så är precision viktigt, för sådant kan vara svårt att ändra i efterhand. Se alltså till att inte ha för stora marginaler, men inte heller för små, så att det blir för litet. Fundera även hur ni vill bära den, vilken sida som ska vara vänd åt vilket håll och så vidare.

Klipp ut modellen, vik, prova och se så att det verkligen borde kunna fungera. Lägg till eller ta bort tills ni är helt nöjda, för efter att man skurit ut det i lädret är det för sent för ändringar.

När ni ritat ut en modell som verkar fungera så är det dags att rita upp mönstret på lämplig läderbit. Rita ut mönstret på baksidan, för ni vill inte göra märken på framsidan. Själv använder jag ofta bläck eller tuschpenna, eftersom blyerts ändå inte syns.

Placera en skärbräda, eller brädbit undertill innan ni börjar skära. Man vill inte förstöra golv, bord eller andra ytor. Dessutom är det ganska bra för kniven att inte skära ner i ett alltför hårt material.

Börja skära. Ni behöver inte ta i för kung och fosterland, för med tanke på hur tjockt lädret är så kommer man ändå inte igenom direkt på första försöket. Man måste skära flera gånger i samma spår, så varför ta i för mycket? Dessutom, så om man tar i för mycket finns det en risk att man slinter. Om det är ett böjt mönster är det dessutom lättare att ta det ganska lugnt när man först skär konturerna, så att det är lättare att skära i samma spår sedan. Om man ska skära en rak linje kan man ta hjälp med stållinjalen och skära mot den. Det är mycket enklare.

En del kanske frågar sig varför jag inte klipper istället, men det beror på att dels är det svårt att hitta en sax som klarar av att skära så tjockt läder, men den viktigaste anledningen är att det inte blir lika snyggt och bra.

Tadaa, alla bitarna utskurna. Remen överst är för att göra ett fäste att hålla upp kniven i bältet med och mittenbiten är för att lägga in när jag ska sy ihop kniven, så att eggen ligger mot läder, och inte mot lintråden. Dessutom blir det snyggare.

Innan jag ska börja sy, så fixar jag kanter och gör saker lite snyggare med min kantskärare. Man kan även sitta med en kniv och jämna till. Detta är ett moment man inte behöver göra alls, men slutresultatet blir snyggare om du gör det.

Sedan är det dags för det roliga, nämligen att göra ett snyggt mönster på slidan. Jag började med att skissa upp vilket mönster jag ville ha på en pappersbit, sedan överförde jag det till smörpapper och sedan "ritade" jag med mitt moduleringsjärn. Först inte särskilt hårt, utan mest för att det skulle bli en markering, och sedan tog jag i hårdare. Gör man fel med en sån här, så blir det ett fel du inte får bort. För att mönstret ska bli bättre, så måste man också fukta lädret först, låta det suga åt sig lite och bli mjukare och sedan kan du lätt göra mönster. När mönstret är klart måste du dock låta lädret torka innan du fortsätter. Jag väntade en dag innan jag fortsatte.

Såhär blev mönstret det när jag blev klar.

Nu är det dags att sy ihop. Men för att sy ihop måste du först göra hål. Och för att göra hål med jämna mellanrum så använder man en sporre som märker ut var man ska syla. 

Med sporren jag har brukar syla varannat hål, det blir ganska lagom. Sedan är det bara att syla rakt ner i skärbrädan. Om man håller lädret i handen och sylar när man håller så finns det en stor risk att du sylar snett, så undvik det. Själv gör jag först hål på alla ställen där ska vara hål, sedan ser jag till att vidga hålen så att det går att få genom en synål också.

När allt är hålat och hålen är vidgade är det bara att börja sy. Jag brukar använda sadelmakarsöm, där man har en lång sytråd men nålar i var ände, och sedan syr man i samma hål men från olika håll, så att sömmen blir som åttor. Efter varje stygn måste man dra åt så att det håller ordentligt. Det är viktigt att använda vaxad sytråd, för annars kan tråden skära sönder lädret. Dessutom är den oftast inte lika hållbar. Om man inte har vaxad lintråd kan man vaxa en tråd själv om man har bivax eller lämpligt vaxljus. Även tandtråd går bra att sy med.

Nålarna jag använder är trubbiga. Eftersom de inte behöver ta hål utan bara glida genom redan tagna hål så behöver de inte vara spetsiga. 

Skinnremsan jag skar ut är även den hålad och läggs mellan när jag syr ihop knivslidan. 

Från sidan….

Halvvägs framme…

För att fästa tråden syr man tillbaka i samma stygn man just sytt. Det brukar oftast bara behövas 3-4 hål.

Hopsydd men inte helt klar. Lite finlir återstår. Man får ta mattkniven eller kantskäraren och fixa kanter och ojämnheter så att det ser snyggt ut.

Sedan, eftersom läder är ett material som behöver omvårdnad samt att man vill att det ska stå emot väta, så bör man fetta in lädret och låta det dra någon dag. Om lädret drar in fettet snabbt, fetta in med mer tills det inte tar emot mer. Torka av det överflödiga fettet och låt lädret torka. (man behöver inte fetta in baksidan).

Och så var kniven då äntligen redo att följa med ut på lajv..

Annons:
Blodfot
2014-04-04 07:11
#1

bra artikel tack!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Upp till toppen
Annons: