Artiklar

Sy kläder del 1

2013-06-30 22:20 #0 av: Hamster 4 ever

Det här blir början på en kort artikelserie om att sy kläder till medeltidslajv. Vi börjar med den stora frågan, - Vilket tyg ska man använda?

Ja du, den frågan är inte lätt att besvara. Som regel kan man väl säga att linne hör hemma underst, tunt ylle över, läder sedan och i de yttersta plaggen grovt ylle, men det beror på hur välbärgad karaktären är, ras och hur noggrann man vill vara.  


Fel

Nylon
Stretchtyg
Krossad sammet
Mollskinn
Galon
Fuskpäls
Fuskmocka
Fuskskinn
Säckväv
Plastknappar, knappar med hål
Tryckknappar


Rätt

Ylle
Linne
Siden*
Råsiden*
Sammet*
Skinn
Mocka
Päls                                                                                                     Bomull ""                                                                             Brokadtyger i konstmaterial ""
Metallknappar med ögla
Öljetter 


Fel

Synliga moderna underkläder
Orientaliskt inspirerade kläder
Identifierbara kläder från ÖB/Myrorna
Lakan med hål för huvudet
Fickor
Maskinsöm i avvikande färg.


Rätt

Diskret maskinsöm                                                              Maskinvävda band                                                                      Osynliga maskinsömmar
Enfärgade diskreta strumpor
Handvävda band
Broderier
Handfållade kanter
Handtränsade ögon/knapphål


Det här är ett utdrag från www.svartakatten.com som sammanfattar bra. Det som det står * efter är för rika roller och "" är sådant som kan fungera men som ej är helt korrekt. Rekommenderar att man tar listan med en nypa salt. T.ex tycker jag att det kan vara ok med fuskskinn men då ska det inte synas att det är fusk.  Men färger då? Ja det är en svår fråga att förklara. Jag som själv växtfärgat kan säga att de färger man enklast får är gult och grågrönt. Bruna nyanser vet jag att man också lätt kan få. Riktigt klara färger (gult är undantag på det) kräver mera jobb och/eller växter som är sällsynta/måste importeras. Men! nu ska vi slå hål på en myt, Alla röda färger är inte rikemansfärger! Med krapp, rabarberrot och vitmåla kan man få röda till rödbruna färger. Men riktigt klarrött måste importeras. Blått och lila är också importtyg.

Sedan beror det ju på rasen, en skogsalv kanske inte har klarrött även om hon är rik, ett svartblod har inte klargult fastän det är lätt att färga fram och människan försöker alltid se rikare ut än vad han är. Man får gå på magkänsla.Detta var del 1 av 2, Andra delen kommer inom kort.

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl
2013-07-01 09:32 #1 av: Blodfot

bra råd! då har även jag lärt mig något nytt! 

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2014-07-06 16:32 #2 av: Linnebutiken i Ätran

Tack för era råd! Kan ge råd om linne tyger  till medeltids och vikings kläder som man kan köpa här: http://www.tyger.nu/tyger/linne-100-1

Anmäl
2014-07-09 18:18 #3 av: [Emilia Roos]1

Bra artikel! Jag som en oerfaren lajvare vill bara säga en sak. Jag själv köpte nyss en väst i fuskmocka för 35 spänn på secondhand. Jag fixade till den lite, sprättade upp fickor och bytte plastknapparna mot egengjorda träknappar. Nu ser den ganska bra ut enligt min mening. Borde inte all slags fuskpäls, fuskskinn och fuskmocka funka, så länge den ser verklig ut? Nu när klädseln mest är till för effekten, och kanske lite mindre till för värmen, borde det inte då vara bättre att ha fuskgrejor? Billigare och snällare mot djuren. 

Såklart om man har pälsar för att värma, eller skinnskor för att de ska hålla. Men om det bara är en liten väst, som mest är för synens skull, är dte inte bättre med fuskpälsen.

Nu märkte jag att det blev ett väldigt långt svar. Jag hoppas du inte tar det som kritik mot dig, det bara lite tankar från min sida.

Väntar Med glädje på del 2, ha det bra! :)

Anmäl
2014-07-09 21:44 #4 av: jiithra

Jag använder mig själv av både "fusk-produkter" och "riktiga produkter" i min lajvutstyrsel. Anser personligen att så länge det ser bra ut så är det okej. Men är det uppenbart att det är plast så är det lite fult, om man är på ett lajv där plast inte passar in.

Anmäl
2014-07-19 19:49 #5 av: VildaVittra

"Blått och lila är också importtyg. "

Det där är inte helt korrekt, växten vejde odlades i norden redan under järnåldern. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-20 23:13 #6 av: Hamster 4 ever

#5  Stämmer bra, med då är det ofta mer fadda toner. Det var ett tag sen jag såg denna artikel och det finns en del fel. Men klart blåa färger är inte med i vår inhemska färgskala (vad jag känner till)

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl