Artiklar

Sy kläder del 2

2013-06-26 16:55 #0 av: Hamster 4 ever

Folk verkar inte förstå hur enkelt det kan vara att sy sina kläder själv. I denna artikel får du reda på hur du kan sy dig din egen standardgarderob.

Här kommer jag ge lite beskrivningar på hur man syr några kläder som finns i en standardgarderob.

Byxor:

finns en bra beskrivning här: 

http://medeltiden.ifokus.se/articles/4d713c33b9cb4622440532f2-sy-ett-par-enkla-byxor?articles-1

Kjortel/särk/klänning:

Kjorteln är ett plagg för både killar och tjejer. Längden bestämmer man själv men till strax ovanför knäna brukar vara lagom.


Du behöver 2 av varje utom av kilen (mörkblå) som du behöver 3-4 av.  OBS! Ritningen är inte helt korrekt eller bitarna skalenliga till varandra. Där det är prickat ska det vara dubbelvikt tyg. 


1. Rita av en tröja som du har hemma, men förläng den så den får önskad längd. Rita av ärmar och klipp ut allt. Klipp ut kilarna som ska nå dig till strax ovanför midjan. Klipp ett jack i frambiten, som bilden visar, ingen i bakstycket tycker jag, men det är en smaksak.

2. Sy ihop ärmarna. Sy ihop axlarna och sy fast ärmarna i dressen.

3. Sy fast kilen i framstycket och ev. i bakstycket. De andra 2 kilarna ska sitta i sidan så sy fast kilen mellan bak- och framstycke på båda sidorna.

4. Sy ihop sidorna, fålla och ev. dekorera.


Vill du ha en särk eller klänning, förläng kjorteln till önskad längd. Mantel:Här ser ni några vanliga mönster på mantlar. Mantel är ett av de viktigaste plaggen. Värmande och praktiska, kan även agera filt om du fryser på natten.

Att göra en mantel är enkelt, klipp ut en form, vanligast är en halvcirkel. Om du vill ha den 1 m lång från nacken och neråt gör du halvcirkeln 1m X 2m. Klipp ut ett litet halshål, inte lika stort som på bilden. Fålla, sy fast spänne, KLART!!Struthättta/ kraghuva:

Varför vill man ha en sådan här huva? Varför inte en  luva på manteln? För det första värmer en sådan här huva bättre i och med att den täcker axlarna. Det är även praktiskt att kunna ha bara huvan om man känner för det. Vad är då skillnaden mellan struthätta och kraghuva. Jo, struthättan har en lång strut bak medan det är en kraghuva ni ser här intill. Struthättan är ett typiskt rikemansplagg medan kraghuvan fungerar för alla. Ju längre strut desto finare struthätta.


Vill du att det ska bli en struthätta får du lov att klippa ut en strut istället för "böjen" bak på huvan.

Viktigt är att där huvan är som smalast (mellan själva huvan och axeltuben) måste det minst vara som omkretsen runt ditt huvud. Mät ut detta, klipp ut 2 lika delar och sy ihop överallt förutom fram där ansiktet ska vara och där kroppen ska komma ut. Om man vill kan man sätta en kil fram och bak. Fålla och njut!Sedan vill jag ge ett visdomsord. Våga prova! Har du en väst du gillar, sy en likadan i lajvigt tyg, eller varför inte läder? Prova sy kläderna i ett gammalt lakan först, improvisera! Råkar du sy för korta byxor, skarva! Tror ni man slängde kläder när de blev för små eller trasiga? Nej!, man skarvade, satte i kilar, lappade.  Ändra mönster, brodera,- sy kläder tröttnar man aldrig på. Börjar man är man fast.

Och med dessa ord vill jag avsluta denna korta artikelserie, tack för mig.

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl
2013-07-01 11:47 #2 av: Hamster 4 ever

här kommer del 2 Lipar

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl
2013-07-01 12:34 #3 av: Blodfot

bra!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-08-14 22:35 #4 av: NeonNea

Fin artikel, men jag kan inte se bilderna? :o 

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2013-08-15 11:20 #5 av: Hamster 4 ever

hm... Vilken webbläsare har du? prova med firefox om det inte är den du  har.

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl
2013-08-20 12:18 #6 av: NeonNea

Funkar nu på min PC... o.o (hade mac innan med safari)

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2013-08-20 14:21 #9 av: Kaiia

#6 Tog bort tredubbel kommentar :)

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.