Annons:
Etikettartiklar
Läst 14849 ggr
Praefatio
2011-02-08 23:23

Vad är lajv?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är en fråga som är svår att besvara på ett enkelt sätt. Ett standardsvar är ”Det är ett slags interaktiv teater”, men det är i mina ögon ett ganska dåligt svar. Hur många får egentligen upp en konkret och lättförstådd bild av uttrycket interaktiv teater? Framför allt får det lajv att låta som någonting svårt, som man kanske till och med behöver utbildning för att kunna vara med på. Så är det inte! För att lättast förklara vad lajv är, tänker jag förklara ett lajvs liv från vagga till grav.

”Jag får ofta förklara för folk vad lajv är och jag brukar säga att det handlar om att levandegöra en hel värld av varelser, personligheter, föremål och intriger.

Som att spela huvudrollen i en film fast ingen filmar, som att leka barnlekar fast med massor av rekvisita och mycket mer inlevelse, eller helt enkelt som att kliva in genom garderoben i Narnia och se vad som händer i den fantasivärld som man skapar tillsammans.

Jag och mina vänner brukar säga att "Lajv är allting lekarna när man var barn kunde ha varit." - Och det är vad lajv är för mig!”

- Mimmi Melkersson, lajvare

PIC006502.jpg

Lajv?

Jag ska vara ganska kortfattad i min artikel, eftersom ämnet är så stort att man säkert kan skriva en hel roman om det, och den saken överlåter jag hemskt gärna till någon annan. Enkelt förklarat kan man säga att lajv är som en lek, inte helt olik mamma-pappa-barn eller de rollspelslekar man lekte när man var liten: ”Okej, jag är en djurskötare och du är en kanin och du är en hund!” eller ”Jag är Spindelmannen och du är skurken!”. Skillnaden är att lajv tar hela lekandet till sin spets och kräver månader av engagemang och förberedelser från många personer och håll. Målet är att under en begränsad tid, oftast några dygn, få leva som en helt annan person i en helt annan värld än den vi är van vid. Man äter, sover och umgås som den andra personen tillsammans med människor som också spelar andra personer. Ingenting är på riktigt, men allting känns väldigt äkta tack vare att förberedelserna går ut på att skapa en omgivning som är precis som den i låtsasvärlden som rollen man spelar bor i. Krångligt? Lite, kanske. Roligt? Oh ja, otroligt!

Men hur går det till då? Jo. Först ut är…

Arrangörerna

Ett lajv blir ofta till när en styrelse i en lajvförening får en idé, en vision. Visionen kan vara en idé till en fantasivärld och en idé om en händelse som ska utspela sig i världen. För att visionen ska bli verklighet, det vill säga ett lajv, har arrangörerna en hel del arbete framför sig. Det är nämligen deras jobb att skapa en värld i vilken lajvet ska utspela sig, med allt som hör därtill: historia, politik, länder och städer. De skapar en eller flera huvudintriger, det vill säga händelser som lajvet kretsar kring och som kan besvara frågan ”Vad gör alla personer på den här platsen just nu?” Är det ett bröllop på gång, eller kanske ett krig? Ett stadsråd? Är det en by som har fått objudna gäster?

PIC006382.jpg

Arrangörerna letar därefter reda på en plats där lajvet kan utspela sig. En del väljer att hyra färdiga lajvbyar med hus av andra föreningar, andra hyr en bit mark i skogen. Viktigt är att området ligger så avskilt som möjligt, eftersom målet är att skapa en vision om en värld som utspelar sig någon helt annan stans än i vår verklighet. Man vill varken se eller höra bilar och man vill slippa asfalt och moderna byggnader. På platsen ser man till att alla förutsättningar för lajvet finns eller tillkommer, rekvisita och dylikt. Man ser helt enkelt till att när man kommer till området, så känns det som att stiga in i den fiktiva världen.

Arrangörerna skapar ofta en hemsida för sitt lajv där de lägger ut information om lajvet, om det inte är ett litet privat lajv för endast personligen inbjudna spelare, och det är genom hemsidan som de får kontakt med…

Deltagarna

När deltagarna hittar hemsidan är den oftast mer eller mindre färdig, och där finns allt man som deltagare behöver veta för att bli sugen på att åka på just det lajvet. Man läser igenom informationen och börjar fundera på vad man vill spela för karaktär. Kanske finns det redan en lista med karaktärer som önskas på lajvet, och då väljer man en av dem. Kanske finns det utrymme att skapa någonting eget istället. Hur som helst så börjar nu det roliga: Att skapa sin karaktär. Hur detta går till är upp till var och en och beror delvis på vilket lajv man ska delta på, likaså hur mycket man vill fördjupa sig i sin roll, men för att få ut så mycket som möjligt av sitt lajv bör man ha en ganska god kunskap om sin karaktär. Grundläggande är att ha en bakgrund: Vart föddes rollen, hur växte den upp? Vad har den gjort i sitt liv fram tills nu? Samt att ha bra koll på rollens personlighet: Vad har den för utmärkande drag? Vad tycker den om? Vad tycker den inte om? Vilka är dess vänner? En mer utförlig artikel om hur man kan skapa en bra karaktär kommer så småningom.

När karaktären är skapad och godkänd av arrangörerna så är det dags för deltagaren att få liv i sin karaktär genom att ge den en…

Dräkt och tillhörigheter

Eftersom hela målet med att lajva är att för några dagar få låtsas att man är en annan person, så måste man ha rätt utrustning. Du kommer att vara klädd PIC006983.JPGända in på skinnet i kläder som är typiska för just den här världen, du kommer att sova utan sovsäck i ett medeltida tält (eller hus, om du har tur) och du kommer att äta för världen typisk mat. Det här forumet inriktar sig på fantasylajv. Beroende på vilken genre du lajvar i är klädesdräkt och tillhörigheter olika, men i just fantasy lånar man ofta från den svenska medeltiden. Ingen dricker cola på ett lajv, inte heller äter man pizza eller ens pasta eller tomater. Och ingen häller mjölken ur mjölkpaket eller lagar mat på triangakök. Istället anländer man till lajvet en eller ett par dagar innan det börjar och gör i ordning sitt läger, vilket bland annat innefattar att man paketerar om sin mat och kanske bygger en eldstad. Istället för kylväska kan man lägga mjölken i en flaska i en hink med iskallt vatten som byts under dagen. Inget fusk! Kliver man in i någons läger så ska man vara säker på att inte ofrivilligt dras ur känslan av att vara i någon annan värld. Tittar man in i ett tält ser man bäddar av skinnfällar och yllefiltar.

Här gör man ibland skillnad på högkravslajv och lågkravslajv eller nybörjartoleranta lajv, som det också kallas. Precis som det låter, så har högkravslajven höga krav på deltagarnas utrustning. Det vanligaste är att man ser till att lajvkläder och utrustning består av tidstypiska material. Man ser till att handsy de sömmar som syns, t ex i ärmslut och urringning. På en del högkravslajv får man inte ens ha maskinsydda dolda sömmar, utan allt ska vara sytt för hand och allting ska vara växtfärgat, men högkravslajven är framför allt ute efter att eliminera ”fula lösningar”. Varenda detalj ska se snygg ut och kännas äkta, helt enkelt. Lågkravslajven, eller de nybörjartoleranta lajven, är återigen som det låter lite mer toleranta vad gäller utrustningen. Det är kanske okej att ha en diskret fleecemantel istället för en i vadmal och det är okej att vira in en vanlig flaska i tyg eller skinn. Spelar du alv så gör det inte så mycket att skarven på dina latexöron syns.

Själva lajvet

Man kommer nästan alltid till lajvet en eller ett par dagar innan det faktiskt börjar. På området hjälps alla åt att göra i ordning och det råder en förväntansfull stämning. Under förberedelsedagarna märker man som nykomling ganska direkt vilket trevligt och hjälpsamt folkslag lajvare är! Det är inga sura miner och har man en stund över så hjälper man till att bära eller bygga, eller sy klart den där sista handsömmen i tunikan. Förberedelsedagarna är ett underbart tillfälle att få träffa andra lajvare och lära känna nya människor.

Hur lajvet sedan börjar är lite olika. En del lajv börjar med att man vaknar på morgonen, man går alltså och lägger sig i den färdigställda världen och vaknar upp som sin roll. Andra lajv börjar med en så kallad flygande start, där arrangörerna på bestämd tid ger något slags signal och alla börjar lajva på plats. Det kan kännas konstigt och ovant de första timmarna innan man blir varm i kläderna, men den stela känslan brukar släppa när man kommit in i lunken.

Tanken är ju att leva sig in i världen man är på besök i. När någonting händer tänker man ”Hur skulle min roll ha reagerat i den här situationen?” och agerar utifrån det istället för utifrån vem man egentligen är. Du pratar och handlar som din karaktär, inte som dig själv. När du pratar med din kompis, så är det aldrig du som pratar med din kompis utan din karaktär som pratar med din kompis karaktär. Ingenting som händer är på riktigt – inte ens om någon skriker och är riktigt arg! Det är bara skådespel. Självklart finns det gränser för vad man får göra och man måste fortfarande följa Sveriges lagar, ingenting olagligt man gör går att bortförklara med att det var rollen som gjorde det.

PIC006722.jpg

Vad som sedan händer under lajvets gång beror såklart på hur lajvet är utformat. Till skillnad från vad man kan tro händer det inte nya spännande saker hela tiden, en stor del av lajvandet handlar inte om att uppleva äventyr utan om att uppleva sin karaktärs vardag. Sysselsätter man sig inte så kan det till och med bli lite långtråkigt! Eftersom ingen har något manus eller något schema så kommer ingen fram och underhåller en om man bara sitter i ett hörn, utan det gäller att ha saker att pyssla med oavsett om det är att sitta och sy, utföra sitt lajvyrke eller laga mat. Och det viktigaste: Man måste försöka komma över sin blyghet, för lajvet är inget lajv om man inte rollspelar mot andra. Det lönar sig att vara lite spontan och börja prata med någon fastän man inte känner den från början.

Och det är det som är själva nyckeln i lajvet. Det spelar ingen roll hur fin din dräkt är eller hur mycket du pluggat in alla texter om världen om du inte interagerar med folk! Det är när man är sådär spontan och lite impulsiv som man får de absolut bästa lajvminnena och får vänner för livet. Det är först när man börjar prata med människor och verkligen spela sin roll som lajvet händer. Innan dess är du bara en åskådare, och att vara skådespelare, en del av världen, är ju vad lajv handlar om. Man måste inte vara en van lajvare för att vara en duktig lajvare och ha roligt, det gäller bara att våga. Våga spela och våga bjuda på sig själv.

Välkommen med dina frågor här på Lajv iFokus!


Annons:
Sarxes
2011-02-11 10:36
#1

Jättebra artikel, den väcker lajvlusten i mig igen! 
Om bara all denna snö kunde försvinna…

Upp till toppen
Annons: