Artiklar

Nya Lajv i Fokus!

2010-12-03 02:47 #0 av: Praefatio

Det finns många lajvare i Sverige, men få naturliga knutpunkter på Internet för oss att samlas på och diskutera inte bara inför specifika lajv, utan lajv i stort. Det vill jag ändra på, och därför tar jag nu över sajten Lajv i Fokus och städar upp den lite.

Fantasylajv i Fokus?

Ja!

Det finns många genrer i lajvens värld: Fantasy, vampire, steampunk, post-apokalyps och western är bara några exempel. Jag har valt att helt rikta in forumet på fantasylajv. Anledningen till detta är enkel: Om Lajv i Fokus skulle försöka täcka alla genrer och dessutom ha ett levande forum, så skulle vi få ha en dräktkategori för varje genre, en husgerådskategori, en musikkategori. Det blir alldeles för stort, och de som lajvar vampire och steampunk (till exempel) sitter redan på andra bra forum. Därför ska forumet uteslutande beröra fantasylajv.

För er som är nyfikna finns det däremot tre ruskigt bra artiklar om vampire, steampunk och post-apokalyps. De är författade av tre riktiga rävar inom genrerna så jag kan garantera att de är bra!

ps. Ni som lajvar strikt medeltid är också välkomna att diskutera själva lajvdelen, men för historiska diskussioner så kan jag varmt rekommendera Medeltiden i Fokus.

Kategorierna

Jag har gjort en del förändringar på den nya sajten, för att ge den ett mer lättillgängligt intryck. För det första har jag tagit bort och lagt till kategorier. Färre kategorier innebär fler trådar i varje kategori och samlar trådarna bättre och ger forumet mer liv. Bland annat har jag tagit bort kategorin "Blandat hantverk". Jag tycker nämligen att det vi skapar med våra händer inför lajv, både kläder och annat hantverk, går att lägga i t.ex. "Dräkt och utrustning" eller "Hem och husgeråd"... för vad ska vi diskutera på Hem och husgeråd, om inte det snygga tältet vi har sytt eller den fina skeden vi har snidat? En jätteviktig huvuddel av att lajva är ju just att förbereda och att skapa!

En kategori som lagts till är "Nybörjarfrågor". Det är ett forum för just nybörjarfrågorna, frågor som är viktiga men som inte skapar diskussion och som är ointressanta för den som redan lajvat några gåner. "Vart hittar jag cool armor?", "Jag vill börja lajva, måste jag kunna sy?" och "Måste man kunna flytande quenya för att kunna lajva alv?" är alla exempel på frågor som ska ligga i det forumet. Det är inte på något sätt för att knuffa in alla nybörjare i ett hörn, utan för att hålla forumet på en trevlig nivå där alla kan vara med, nybörjare som gamla rävar.

"Köp och sälj" och "Annonsering"

Skillnaden mellan "Köp och sälj" och "Annonsering" tänker jag mig är, att "Köp och sälj" är till för att just köpa och sälja enstaka föremål: En paviljong som inte får plats i nya lyan, de där stövlarna som är för stora eller de tio trähästarna man täljde på senaste lajvet (som var lite långtråkigt... mer om det i "Lajv som har varit"!). Annonsering är till för arrangörer som vill annonsera om kommande lajv, sajtvärdar från andra sajter som vill annonsera om sin sajt, grupper som söker nya medlemmar och lajvaffärer som vill göra reklam.

Gammalt material

Jag har tagit bort det mesta av de gamla trådarna och artiklarna, eftersom jag vill att forumet ska få en chans att börja om från början. Några trådar är sparade, de jag anser vara aktuella eller intressanta fortfarande.

Medarbetare

För tillfället söker jag inga nya medarbetare. Allt eftersom forumet växer kommer jag att annonsera om medarbetare till sajten. Då är det okej att anmäla sitt intresse, och jag kommer att välja någon eller några jag känner till sedan innan på i Fokus och som jag vet är tillförlitliga. Det är ingen idé att intresseanmäla sig innan jag annonserar ut att medarbetare sökes.

Anmäl
2010-12-27 22:37 #1 av: Vattnadal

Kul att det är igång igen, var lääänge sen jag kikade in då det legat nere ett bra tag.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-12-27 23:44 #2 av: Praefatio

Det är fortfarande nere officiellt sett ;) Men öppnar inom kort.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.